Sindicalismul în M.A.I.

La mai bine de 12 ani de zile statutul angajatului în Ministerul Afacerilor Interne a căpătat o nouă formă, forma organizată de apărare a drepturilor profesionale: ORGANIZAȚIA DE SINDICAT.

Am evoluat împreună, ne-am apărat împreună, am câștigat drepturi împreună, am câștigat libertatea de exprimare împreună, ne-am apărat drepturile profesionale împreună...iar la acest moment dificil pe care îl traversează instituția M.A.I. suntem obligați să rămânem tot împreună.

De la o organizație constituită de 15 oameni, "constrânși" fiind de nevoile acute de a ne apăra organizat, de a ne fi respectate drepturile legale, am evoluat și am reușit ca în toată această perioadă să fim respectați dar și recunoscuți ca un partener de dialog social solid în relația cu M.A.I. și structurile subordonate.

Și în aceste momente grele pe care le traversăm, încercăm să păstram un echilibru, să venim cu propuneri, sa găsim soluții, iar toate neajunsurile și greutățile cu care ne confruntăm, să rămână în interiorul instituției noastre.

De mai bine de 2 ani de zile ne-am slăbit ca instituție și datorită atacurilor și denigrărilor venite din partea unor persoane care nu se poat identifica cu instituția Ministerului Afacerilor Interne.

Este foarte ușor să-ți arogi toate realizările și să te faci ca nu observi că doar împreună a fost totul posibil.

Toate acestea au fost posibile împreună, fiecare organizație sindicală având rolul său, dar echilibrul, diplomația, fermitatea, caracterul și verticalitatea liderului de echipă a făcut diferența.

Ca organizație sindicală, Federația Polițiștilor Sed Lex, reprezentativă la nivelui M.A.I. și structurile subordonate acestuia, Poliția Română și Poliția de Frontieră, apărăm drepturile și interesele membrilor cu demnitate, dar taxăm cu fermitate toate derapajele manageriale și instituționale.

Am încercat și încercăm să recredibilizăm autoritatea Polițistului Român, cea mai hulită categorie a momentului, da nu am atacat public instituția din care facem parte.
Diferența dintre noi și alte categorii profesionale se poate vedea cu ochiul liber, creșteri salariale semnificative:
- administrația publică 2017 creșteri salariale de până la 250 %;
- profesori 2017 25% iar în martie 2018 30%;
- sănătate martie 2018 100% și alții.

Putem spune la acest moment că:
● am reușit, începând cu luna noiembrie, o creștere salarială de 10% pentru poliţişti şi 15% pentru personalul contractual;

● calculul sporurilor se efectuează în baza pontajelor la nivelul anului 2017 și nu la nivelul de salarizare al anului 2009;

● acordarea unui spor de 40% pentru permanența la domiciliu;

● alocarea sumelor necesare pentru bugetarea funcțiilor ocupate prin concursurile de trecere a agenților în corpul ofițerilor;

● acordarea sporului de 20% pentru zone izolate dar și a salariului de merit pentru toţi poliţiştii;

● necesitatea elaborării unui pachet de legi privind întărirea autorității polițistului;

● demersuri privind comprimarea perioadei de școlarizare a promoției 2016-2018, cu absolvire în decembrie 2017 și încadrare în ianuarie 2018;

● reducerea perioadei de școlarizare din instituțiile de învățământ ale M.A.I. la 1 an de zile, etc., etc.

Toate aceste mici realizări au fost posibile datorită eforturilor, insistențelor și sacrificiilor noastre, dar suntem convinși că toate demersurile viitoare, vor avea o consistență mult mai mare, datorită sprijinului și încrederii dumneavoastră în noi, echipa sindicală
SED LEX.

BIROUL OPERATIV SED LEX